Asociația Obștească Societatea Invalizilor din Republica Moldova  în parteneriat cu Centrul Republican Experimental de Protezare, Ortopedie și Reabilitare a petrecut  trainingul de instruire cu tematica “Evaluarea, prescrierea, asamblarea și repartizarea cărucioarelor fotoliu”, care a avut loc pe data de 10-12 iunie 2024  în incinta “CREPOR”.

La acest seminar-training au participat felcerii protezişti din cadrul agențiilor teritoriale de asistenţă socială, preşedinţii Societăţilor Invalizilor din teritoriu care sunt implicaţi în proiectul de evaluare, asamblare şi repartizare al cărucioarelor fotoliu.

Ttrainingul a fost moderat de către medici și tehnicieni din SUA, Germania.

Dumitru a venit din Bender pentru a participa la "Chișinău Big Hearts Marathon".

AO SIRM i-a oferit o anexă pentru cărucior - tricicletă. Succese la competiții!

 https://youtu.be/ZwjCcsUGohU?si=amq_kwX11zPxO5Qa

 

Persoanele cu dizabilități se identifică printre grupurile cele mai vulnerabile și sunt afectate în mod disproporționat în timpul situațiilor de criză.

Astfel, în contextul războiului din Ucraina, persoanele cu dizabilități care se refugiază pe teritoriul Republicii Moldova, se confruntă cu o serie de provocări în accesarea serviciilor de care au nevoie.

În acest context, astăzi, 4 organizații ale societății civile ce adresează nevoile persoanelor cu dizabilități au primit granturi din partea UN Women, pentru a implementa proiecte care vor răspunde prompt necesităților persoanelor cu dizabilități, inclusiv din rândurile persoanelor refugiate din Ucraina.

Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului „Integrarea dimensiunii de dizabilitate în intervențiile umanitare la criza refugiaților din Ucraina” în domeniul Eliminării violenței față de femei și fete (EVAW), dezvoltat în contextul Parteneriatului Națiunilor Unite cu privire la Drepturile Persoanelor cu Dizabilități (UNPRPD), prin intermediul căruia UN Women își propune să sprijine organizațiile societății civile, furnizoare de servicii pentru persoanele cu dizabilități, să dezvolte politici interne sensibile la gen ce promovează cultura toleranței, egalității și nediscriminării.

Asociatia de Sprijin a Copiilor cu Handicap Fizic din Peresecina | Asociația Obștească Servicii Sociale Durabile | Societatea Invalizilor din Republica Moldova | Asociația Obștească Clinica Juridică Comrat

 

La 28 martie, Ambasadorul Yamada Yoichiro alături de reprezentanta UNHCR-Moldova, Dna Francesca Bonelli, a vizitat Asociația Obștească Societatea Invalizilor din Republica Moldova pentru a le oferi echipamente noi, inclusiv două mașini cu acces pentru scaune cu rotile, generatoare de curent, laptopuri, imprimante și 200 de truse de igienă pentru adulți și copii.

„Când Rusia și-a început agresiunea împotriva Ucrainei, mulți oameni, toți vulnerabili, au fost nevoiți să fugă pentru a-și salva viețile. Este ușor de observat că persoanele cu dizabilități au întâmpinat cele mai mari dificultăți în călătoria spre siguranță”, a declarat Yoichiro Yamada, Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova. „Activitățile UNHCR, împreună cu cele ale Republicii Moldova și ale poporului său, întruchipează umanitatea și compasiunea.”

 

În jur de 200 de oaspeți, refugiați ucraineni și familiile lor gazdă din Republica Moldova, au participat sâmbătă la prânzul „Italian food for peace”, organizat cu ocazia celei de-a șaptea ediții a Săptămânii Bucătăriei Italiene în Lume. Festivitatea s-a desfășurat la sediul Fundației Don Bosco din Chișinău, atmosfera fiind întreținută de artiști din Moldova și Ucraina, transmite IPN.

„Evenimentul de astăzi îmi este aproape sufletului, de aceea am lăsat-o la sfârșitul Săptămânii Bucătăriei Italiene. Bucătăria italiană este apreciată pe plan mondial pentru calitatea sa și caracterul inedit. Evenimentul promovează familiile din Moldova, cele ucrainene și italiene. Familiile italiene contribuie prin plata impozitelor, taxelor la susținerea organizațiilor internaționale, cum ar fi și Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați care a oferit ajutor Republicii Moldova în gestionarea crizei refugiaților din Ucraina. Familiile din Moldova, Ucraina și Italia, toate împreună, fac parte dintr-o familie mare europeană”, a declarat ambasadorul Italiei la Chișinău, Lorenzo Tomassoni.

Reprezentanta Agenției ONU pentru Refugiați în Republica Moldova, Francesca Bonelli, a spus că mâncarea este o partajare a culturii și a tradițiilor. Evenimentul este un act de solidaritate italiană cu refugiații din Ucraina, poporul moldovenesc, cu Guvernul Republicii Moldova care continuă să ajute cei circa 90 de mii de refugiați ucraineni prezenți în teritoriul Republicii Moldova. UNHCR a fost mereu la dispoziția acestor refugiați și a Guvernului, inclusiv prin ajutoarele oferite de Guvernul Italiei.

Inițiativa de a organiza evenimentul aparține Ambasadei Italiei la Chișinău. „Bucătarii de astăzi au pregătit un meniu de nota 10 pentru aceste persoane care au nevoie, cu siguranță, de foarte multe, de atenție și de dragoste. Astăzi încercăm să-i facem câteva ore să se uite de problemele zilnice și să-i ușurăm un pic viața. Sunt 170 de maturi și 30 de copii, iar pentru copii noi am pregătit un meniu special, mai potrivit pentru ei și un spațiu de joacă”, a spus președintele Asociației Bucătarilor Italieni din Moldova, Franco Sanna.

Refugiații din Ucraina prezenți la eveniment au spus că războiul le-a distrus viața și ei încearcă să înceapă totul de la capăt aici, în Republica Moldova. Unii au fost nevoiți să-și schimbe profesia, nu doar locul de muncă. Chiar dacă apreciază ajutorul care le este oferit și le place în Republica Moldova, speră că vor putea să se întoarcă acasă în Ucraina într-un viitor cât mai apropiat.

  

Şcoala–internat din Ialoveni a fost lichidată la 1 iulie 2013 printr-o decizie de Guvern.

Această decizie a fost luată de către consilierii raionali la sfârşitul lunii februarie, în urma unei decizii de Guvern. Reacţii sunt diferite: unii cred că e bine, alţii sunt indig­naţi. Asta însă nu schimbă absolut deloc ceea ce ur­mează să se întâmple.
Elevii cu dizabilităţi de la şcoala-internat Ialoveni vor stu­dia în şcoli obişnuite. Vor învăţa în rând cu toţi copiii. Păreri sunt diferite, copiii însă sunt cei care nu îşi doresc prea mult schim­barea.

Elevii care îşi fac stu­diile în şcoala-internat pentru copiii cu deficienţe locomotorii din Ialoveni conştientizează că este mai mult decât nevoie de o astfel de instituţie. Pentru ei fap­tul că profesorii îi înţeleg şi au grijă de ei constituie cel mai mare confort.

Pedagogii şcolii deja s-au obiş­nuit cu gândul că locul unde au muncit chiar şi 30 de ani, în scurt timp nu va mai exista. Cu toate astea încă rămân indignaţi, şi nu atât de situaţia lor, cât îşi fac griji de soarta copiilor de mai departe.

Surse din cadrul Consiliului raional Ialoveni spun că pentru fiecare copil în parte este prevă­zut un plan de acţiuni. Pentru copiii cu o situaţie mai facilă este prevăzută integrarea în şcoli, cei mai dificili vor fi plasaţi în cen­trele comunitare din raionul Ia­loveni.


Asta s-a scris în presă despre lichidarea şcolii noastre. Şcoala s-a închis şi toate problemele lor s-au rezolvat.

Dar amintirile noastre vor rămâne pentru totdeauna.

 

Şcoala specială internat Ialoveni. Amintiri...

30 de ani de la înfiinţarea şcolii

Sportivii şcolii, campioni ai raionului şi republicii

Concursul "Festivalul republicilor", 1972

Seminarul învăţătorilor raionului Ialoveni, 1985

Anii de şcoală 1978 - 1986

Adio, dragă şcoală, 1987

Anul Nou, 1985

Anul Nou, 1987

 

Amintiri din anii de şcoala, Ialoveni

Anii de şcoală 1977 - 1988

Anii de şcoală 1985 - 1987

Din experienţa de muncă a profesorului M.P. Ştefănucă

 

 

 

 

 

 

 

 

Ambasada Republicii Cehe din Moldova a donat un lot de accesorii şi echipamente speciale în valoare de 22 de mii de euro pentru persoane cu dizabilităţi locomotorii din Moldova.  Acestea vor fi distribuite beneficiarilor  asociaţiei de invalizi „TAUR”. Suporturi pentru a menţine echilibru, cârje, bastoane, dar şi scaune pentru igiena personală sunt doar câteva din accesoriile vitale pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii procurate cu suportul Ambasadei Republicii Cehe din Moldova. Acestea vor ajunge întâi de toate la persoane care fac parte din asociaţia de invalizi „TAUR”, care, în condiţii casnice sau de atelier, confecţionează jucării, articole de galanterie ori bijuterii.

Valentina Cheptea şi-a dorit foarte mult o pernă pentru scaunul rulant şi un scaun special pentru baie: „Aceste lucruri nici nu le putem cumpăra, pentru că la noi nici nu sunt în vânzare. De aceea e un mare ajutor pentru noi.”

Mariana Morari, în vârstă de 27 de ani, din copilărie imobilizată în scaunul cu rotile, va primi o minge de sport. Acesta este un accesoriu indispensabil, spuneMariana Morari, pentru cei care se reabilitează prin kinetoterapie:

„Noi putem benefica de programe de reabilitare din partea statului o dată la doi ani, pentru zece zile. Ceea ce este foarte puţin, respectiv nu garantează progrese în domeniul sănătăţii. Aceasta este una din cele mai mare probleme cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi locomotorii, pentru că nici clinici în domeniu care să facă reabilitare şi să fie pentru maturi nu sunt, cel puţin eu nu am găsit. Deci eu sunt nevoită să achit un kinetoterapeut care vine la domiciliu pentru a lucra cu mine.”

Ambasada Republicii Cehe a investit în acest proiect 22 de mii de euro. În ultimii ani Republica Moldova a beneficiat de un suport de 12 milioane de euro din partea Republicii Cehe pentru diverse programe sociale, spune consiliera pe cooperare de dezvoltare de la Ambasada Republicii Cehei din Moldova, Daniela Moyzesova:

 „Moldova a devenit ţara de prioritate în domeniul colaborării de dezvoltare a Republicii Cehe. În pofida faptului că domeniul social nu este prioritatea primordială a guvernului moldovenesc, noi am rămas în acest domeniu şi planificăm mai multe proiecte.”

An de an persoanele cu dizabilităţi locomotorii din Moldova primesc ajutoare şi din partea unor donatori din SUA. Până în prezent poporul american a donat peste 9 mii de scaune rulante. Iar un nou lot de 1100 de scaune cu rotile urmează să ajungă în câteva zile, spune directorul societăţii invalizilor, Mihai Mărginean: 

„Cărucioarele o să fie distribuite la acele 1500 de persoane pe care le avem acum în rând. Este desigur un deficit foarte mare, dar cu suportul donatorilor străini noi această problemă o soluţionăm parţial.”

Mihai Mărginean spune că scaunele rulante donate de partenerii externi sunt colacul de salvare pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii. Şi asta pentru că cele distribuite gratuit din partea statului sunt învechite şi nu sunt adaptate la greutatea şi înălţimea persoanelor, respectiv provoacă disconfort.

Mihai Mărginean regretă şi neimplicarea autorităţilor în asigurarea condiţiilor minime de accesibilitate, cum ar fi rampe de acces în instituţii şi în transportul public. Într-un recent studiu realizat de ADEPT  experţii au constatat că în 16 din cele 17 oraşe analizate, mijloacele de transport public nu dispun de rampe de acces pentru persoanele cu dificultăţi de mişcare. În Chişinău doar 5% din mijloacele de transport public sunt dotate cu rampe de acces.


 

575 de persoane cu dizabilități ai aparatului locomotor vor beneficia de cărucioare fotoliu noi. Acestea sunt o donație în cadrul proiectului implementat de Asociația Obștească „Societatea Invalizilor din Republica Moldova”, organizația de binefacere “LDS Charities.Inc”, Statele Unite ale Americii (SUA) și cu sprijinul Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei (MMPSF).

În perioada 27-30 iunie curent, 32 de felceri proteziști din cadrul Direcțiilor de Asistență Socială municipale și raionale și președinții Asociațiilor pentru persoanele cu dizabilități teritoriale sunt instruiți de medici din SUA și Germania, în procesul de evaluare, asamblare și ajustare a cărucioarelor fotoliu pentru fiecare solicitant individual. Participanții vor beneficia de un certificat internațional care le va permite evaluarea și repartizarea cărucioarelor.

Prezentă la evenimentul de repartizare a cărucioarelor fotoliu, viceministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Anastasia Oceretnîi a menționat că ministerul se implică activ în toate proiectele de susținere și integrare a persoanelor cu dizabilități în societate.

„Bunăstarea și implicarea socială a tuturor persoanelor cu dizabilități poate fi realizată în Republica Moldova, iar parteneriatul dintre stat și organizațiile neguvernamentale este un exemplu bun în acest sens. Datorită colaborării în cadrul acestui proiect, circa 3000 de persoane cu dizabilități se bucură deja de o viață activă și sunt integrați în societate, anul acesta alte 575 de persoane vor primi cărucioare, iar pe viitor ne propunem asigurarea cu mijloace ajutătoare tuturor persoanelor cu dizabilități locomotorii” a declarat viceministrul, Anastasia Oceretnîi.

Directorul „LDC Charities.INC”, Vogelsberg Clif a declarat: „Suntem bucuroși că anul acesta am oferit mai multe cărucioare și am îndeplinit visul multor persoane care nu au avut niciodată un cărucior. Sunt recunoscător autorităților din Republica Moldova pentru colaborare și implicare”.

Menționăm că pe parcursul anilor 2011-2016, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei a contribuit la implementarea proiectului menționat cu circa 1150,0 mii lei, alocate din bugetul de stat, utilizate de către Societatea Invalizilor din Republica Moldova pentru asamblarea cărucioarelor (toate componentele, detaliile pentru cărucioare sunt oferite gratis de către donatori). În anul 2017 au fost alocate 250,0 mii lei pentru asamblarea a celor 575 de cărucioare.

Conform datelor Centrului Republican Experimental, Protezare Ortopedie și Reabilitare, circa 1100 de persoane cu dizabilități ale aparatului locomotor sunt la evidență pentru a fi asigurați cu cărucioare fotolii.


 

 

615 persoane cu dezabilități locomotorii din Republica Moldova vor beneficia de cărucioare fotoliu donate de către organizația religioasă din Statele Unite ale Americii ,,LDS Charities.Inc”.

Joi, 21 iunie 2018, în cadrul evenimentului desfășurat la sediul Centrului Republican Experimental de Protezare, Ortopedie și Reabilitare din Republica Moldova, persoanele cu dezabilități au beneficiat de 20 de cărucioare fotoliu, ajustate individual pentru fiecare.

Cărucioarele reprezintă a fi o donație în cadrul proiectului implementat de Asociația Obștească „Societatea Invalizilor din Republica Moldova” , organizația religioasă de binefacere ,,LDS Charities. Inc”, Statele Unite ale Americii (USA), în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) de la Chișinău.

La eveniment a participat secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, președintele Societății Invalizilor din Republica Moldova, Mihail Mărgineanu precum și terapeuți, tehnicieni, reprezentanți ai donatorilor și nu în ultimul rând beneficiarii.

Totodată, în perioada 19-21 iunie a.c., a fost organizat un curs de instruire pentru evaluarea și ajustarea cărucioarelor fotoliu, la care au participat 22 de tehnicieni și terapeuți din Direcțiile de Asistență Socială municipale și raionale, împreună cu președinții Asociațiilor teritoriale pentru persoanele cu dezabilități.

În urma cunoștințelor obținute de la specialiștii din USA, participanții la cursuri au primit diplome de absolvire cu caracter internațional, ceea ce le va permite în continuare să contribuie la evaluarea corectă și distribuirea cărucioarelor fotoliu conform maladiilor grave cu care se confruntă persoanele din raion.

,,Deoarece Societatea Invalizilor din Republica Moldova sunt atât de buni în implementarea acestui proiect inovativ, am selectat acest parteneriat primar Moldova de asemenea, activăm în Europa de Est și Asia Centrală’’, a declarat reprezentantul „LDS Charities. Inc”, Jonson Rick.

De menționat este faptul ca anul acesta au fost donate trei cărucioare speciale, pentru cei care duc un mod activ de viață astfel, se vor deplasa cu ușurință pe drumurile deteriorate din localitățile rurale și de tip standard.

Biserica Lui ISUS HRISTOS a Sfinților din Zilele din Urmă, recunoscută și ca ,,LDS Charities.Inc”, Statele Unite ale Americii, a donat pentru Republica Moldova peste 650 de modele noi cărucioare.

„Ne-am convins de fiecare dată că parteneriatul dintre stat și organizațiile neguvernamentale este unul eficient, iar colaborarea în cadrul acestui proiect este un exemplu bun în acest sens. Doar prin implicare și conlucrare vom putea asigura bunăstarea și integrarea socială a persoanelor cu dizabilități. Ne propunem să acordăm tuturor persoanelor cu dizabilități locomotorii mijloace ajutătoare de deplasare” a menționat secretarul de stat, Viorica Dumbrăveanu, prezentă la eveniment.

Reprezentantul donatorilor, Vogelsberg Clif a declarat că este recunoscător pentru colaborarea pe parcursul a 14 ani cu autoritățile din Republica Moldova, în acordarea sprijinului persoanelor cu dizabilități. Iar începând cu acest an, cărucioarele sunt de trei tipuri: pentru oamenii cu maladii grave, pentru cei care au un mod de viață activ și pentru oamenii din zonele rurale, astfel încât în dependență de locul de trai și modul de viață persoanele vor dispune de dispozitivul corespunzător, se arată într-un comunicat al MSMPS.

Menționăm că, de la începutul anului, circa 100 de cărucioare au fost repartizate persoanelor cu dizabilități, iar până la sfârșitul anului vor beneficia de cărucioare încă 615 persoane.

Conform datelor Centrului Republican Experimental, Protezare Ortopedie și Reabilitare, circa 1200 de persoane cu dizabilități ale aparatului locomotor sunt la evidență pentru a fi asigurați cu cărucioare fotolii.


 

 

20 de persoane cu dizabilități locomotorii au primit ieri dispozitive de deplasare. Acestea sunt adaptate la necesitățile individuale ale fiecărui beneficiar.

Cărucioarele au ajuns la cei 20 de beneficiari în cadrul unui proiect comun realizat de Asociația Obștească „Societatea Invalizilor din Republica Moldova”, organizația de binefacere “LDS Charities.Inc”, SUA cu sprijinul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS).

„Ne-am convins de fiecare dată, că parteneriatul dintre stat și organizațiile neguvernamentale este unul eficient, iar colaborarea în cadrul acestui proiect este un exemplu bun în acest sens. Doar prin implicare și conlucrare vom putea asigura bunăstarea și integrarea socială a persoanelor cu dizabilități. Ne propunem să acordăm tuturor persoanelor cu dizabilități locomotorii mijloace ajutătoare de deplasare” a menționat secretara de stat Viorica Dumbrăveanu.

În același timp, potrivit MSMPS în perioada 19-21 iunie, 22 de tehnicieni și terapeuți, din cadrul Direcțiilor de Asistență Socială municipale și raionale și președinții Asociațiilor pentru persoanele cu dizabilități teritoriale au fost instruiți de către patru medici din SUA și Germania, în procesul de evaluare, ansamblare și ajustare a cărucioarelor fotoliu pentru fiecare solicitant individual și au primit certificate internaționale, ce le vor permite să evalueze și repartizeze cărucioarele fotoliu.

Reprezentantul donatorilor, Vogelsberg Clif a declarat că este recunoscător pentru colaborarea pe parcursul a 14 ani cu autoritățile din Republica Moldova în acordarea sprijinului persoanelor cu dizabilități. Iar începând cu acest an, cărucioarele sunt de trei tipuri: pentru oamenii cu maladii grave, pentru cei care au un mod de viață activ și pentru oamenii din zonele rurale, astfel încât în dependență de locul de trai și modul de viață persoanele vor dispune de dispozitivul corespunzător.

De la începutul anului, circa 100 de cărucioare au fost repartizate persoanelor cu dizabilități, iar până la sfâșitul anului vor beneficia de cărucioare încă 615 persoane, menționează reprezentanții MSMPS.

Conform datelor Centrului Republican Experimental, Protezare Ortopedie și Reabilitare, circa 1200 de persoane cu dizabilități ale aparatului locomotor sunt la evidență pentru a fi asigurați cu cărucioare fotolii.