Jocurile Paralimpice reprezintă al doilea eveniment internaţional sportiv ca mărime, implicând atleţi cu dezabilităţi fizice şi psihice. Toate Jocurile Paralimpice sunt dirijate de Comitetul Internaţional Paralimpic.
Acest eveniment a luat naştere la iniţiativa unor veterani britanici din cel de-al doilea Razboi Mondial. Paralimpicii sau participanţii la aceste jocuri, se straduiesc să arate lumii că nimic nu e imposibil atât timp cât există voinţă, speranţă şi încredere.
Cea de-a 14-a ediţie a Jocurilor Paralimpice se desfăşoară la Londra în perioada 29 august- 9 septembrie şi se aşteaptă să fie cea mai de succes ediţie dintre toate ce au avut loc până acum. Comitetul Internaţional Paralimpic a estimat un număr de 4.200 de participanţi din 164 de ţări. Deoarece interesul pentru acest eveniment a crescut de-a lungul anilor, cererea pentru bilete a crescut semnificantiv întrecând orice record de vânzări ale biletelor. De asemenea, găzduirea Jocurilor Paralimpice 2012 de către Marea Britanie face ca această mişcare să se întoarcă la originile spirituale ceea ce îi conferă o atmosferă aparte.
Având în vedere varietate largă de dizabilităţi pe care paralimpicii o au, există categorii specifice în care atleţii pot concura. Dizabilităţile admise se împart in 6 categorii:
- amputaţii
- paralizie cerebrală
- dizabilitatea intelectuală
- handicap locomotor
- dizabilităţi vizuale
- les autres (restul)
Se vor ţine evenimente sportive din mai multe ramuri, cum ar fi: tir cu arcul, atletism, ciclism paralimpic, fotbal, judo, tir cu arme, nataţie, tenis de masă, volei, baschet în scaun cu rotile, rugby în scaun cu rotile, tenis în scaun cu rotile etc.
Ţara noastră este reprezentată de 6 sportivi: Florin Cojoc – atletism, Eduard Carol Novak – ciclism (medaliat cu aur in 2012), Imre Torok – paraciclism, Naomi Ciorap – nataţie, Samuel Ciorap – nataţie şi Dacian Makszin – tenis de masă. Sunt convins că aceşti eroi care îşi înfruntă cu capul sus aşa zisele ,,dezabilităţi” depăşindu-şi propria condiţie ne fac deja mândri. Nu trebuie să avem pretenţia unor medalii ci trebuie să învăţăm din simpla lor prezenţă în aceste Jocuri că nimic nu este imposibil cât timp spiritul rămâne neclintit şi sprijinit de o voinţă de fier.
Aceşti atleţi nu trebuie priviţi ca persoane cu un anume handicap, incapabile fizic sau psihic, nici nu avem voie sa îi percepem astfel. Din contră, ei trebuie priviţi ca nişte eroi în viaţă, reprezentanţi în carne şi oase a voinţei şi a speranţei. Noi nici nu ne putem imagina cât efort depun ei în viaţa de zi cu zi, darămite stoicismul de care dau dovadă pentru a avea performanţe sportive… De aceea trebuie să-i purtăm în inimă şi suflete ca exemple demne de urmat.
Nicolae Titulescu spunea: ,,Destinul e scuza celor slabi şi opera celor tari”. Dacă ne adâncim în propriile scuze şi nu ridicăm capul sus având în inimă acel ,,pot şi vreau!”, nu vom realiza nimic mulţumitor. Aceşti oameni ne demonstrează că nimic nu e imposibil şi că nu avem voie să găsim scuze la propriile noastre ţeluri.
În perioada 23-26 septembrie 2016 în orașul Pervomaysk (Ucraina) s-au desfăşurat Jocurile Olimpice ucrainene pentru persoanele cu dizabilități cu participare internaţională "Pragurile Bugului". Aceste Jocuri Olimpice îşi iau startul din anul 2006. Inițial, aceasta a implicat doar cinci oameni, iar astăzi a devenit o competiţie internațională.
Ziua 1 de concurs.
Concurenţii care s-au aliniat la startul competiţiei au fost salutaţi de primarul L.H. Dromashko, șeful USZN O.A. Kolesnichenko. Un grup de preoți conduși de Episcopul Alexis, au blagoslovit această Spartachiadă.
Printre participanți au fost reprezentanți ai diferitor regiuni și orașe din Ucraina: Odesa, Mykolaiv, Kiev, orașele Pervomaisk, Cernăuți, Herson, Zaporizhya, Jitomir, Melitopol, dar și din țările vecine – Moldova și Belarus. Participanţii au sosit la invitația FOKi "Prometeu", preşedinte Oleg Shemchuk.
În deschiderea competiţiilor cu un program interesant au evoluat elevii de la centrul urban de cultură și divertisment, punctul culminant a fost evoluţia Anastasiei Tokarchuk. După deschidere participanții au fost cazaţi la complexul hotelier «Три бажання» / "Trei dorinţe".
După cină doritorii au efectuat curse extreme cu pluta pe pragurile de pe South River Bug. A fost organizată o excursie la rezervaţia naturală "Gard Bug" –diversitatea florei și faunei fiind impresionantă. O supriză plăcută a fost evoluţia prietenilor noștri din Zaporozhye care au prezentat un fire-show cu torțe și bile.
Ziua 2 de concurs.
Dimineața era frumoasă, cu soare. Dupa micul dejun au început competiţiile la orienteering, tir, curse cu pluta pe pragurile de pe South River Bug.
Invitatul special de la Studiourile de jocuri originale de la Kiev Ivan Lysovenko a prezentat jocuri noi: Dzhakolo, Elastik, Kulbuto, Karum, care pot fi incluse pentru concursuri.
După amiază s-a desfăşurat cel mai interesant tip de concursuri – un thriatlon de turism, care includea: simularea bandajării piciorului, instalarea cortului, prinderea peştelui, curățirea cartofilor și aprinderea focului. Participantii au concurat cu mare entuziasm. Au urmat competiţiile de darts şi continuarea concursului de curse cu pluta pe praguri.
Ziua 3 de concurs.
Cursele au început după micul dejun. Participanţii au fost iniţiaţi într-un joc captivant - Quest. Acesta includea cross, probleme de logică, dezlegarea de puzzle-uri ş.a. Au continuat competiţiile în zonele - darts, Novus, dzhakolo și exerciţii cu elastic. În curse puteau concura nu doar participanții, ci și voluntari. Pe toată perioada competiţiilor au fost prezente brigăzi din cadrul situațiilor de urgență și ambulanță.
În ultima zi de concurs, în cadrul cinei festive au fost premiaţi învingătorii au fost acordate diplome, cupe și cadouri de preţ.
Pe parcursul a trei zile, participanții au avut şi timp pentru comunicare, au participat activ la toate tipurile de concursuri, au făcut schimb de impresii. Chiar și cei care nu s-au înscris la competiţiile sportive, cu o mare plăcere au participat la tot felul de concursuri.
Participanții au mulţumit organizatorilor, precum şi sponsorilor - Yuri Vasilievici Matvienko, Bushylomu Dmitry Ivanovich, Dmitri Petrovici Malyshevskiy, Tsuriky Alexei Vasilievich, Elena Maximova, Klochkova Vitali Alexandrovici, Gian Harun Reshytu, Skrypnichenku Gorbaciov; multumiri speciale Episcopului Alexis, lui Igor Bogucki care, începând din 2006, sprijină FOKi "Prometeu". Datorită lui, visele multor persoane cu dizabilități au devenit realitate.