În perioada 23-26 septembrie 2016 în orașul Pervomaysk (Ucraina) s-au desfăşurat Jocurile Olimpice ucrainene pentru persoanele cu dizabilități cu participare internaţională "Pragurile Bugului". Aceste Jocuri Olimpice îşi iau startul din anul 2006. Inițial, aceasta a implicat doar cinci oameni, iar astăzi a devenit o competiţie internațională.

 

Ziua 1 de concurs.

Concurenţii care s-au aliniat la startul competiţiei au fost salutaţi de primarul L.H. Dromashko, șeful USZN O.A. Kolesnichenko. Un grup de preoți conduși de Episcopul Alexis, au blagoslovit această Spartachiadă.

Printre participanți au fost reprezentanți ai diferitor regiuni și orașe din Ucraina: Odesa, Mykolaiv, Kiev, orașele Pervomaisk, Cernăuți, Herson, Zaporizhya, Jitomir, Melitopol, dar și din țările vecine – Moldova și Belarus. Participanţii au sosit la invitația FOKi "Prometeu", preşedinte Oleg Shemchuk.

În deschiderea competiţiilor cu un program interesant au evoluat elevii de la centrul urban de cultură și  divertisment, punctul culminant a fost evoluţia Anastasiei Tokarchuk. După deschidere participanții au fost cazaţi la complexul hotelier «Три бажання» / "Trei dorinţe".

 

După cină doritorii au efectuat curse extreme cu pluta pe pragurile de pe South River Bug. A fost organizată o excursie la rezervaţia naturală "Gard Bug" –diversitatea florei și faunei fiind impresionantă. O supriză plăcută a fost evoluţia prietenilor noștri din Zaporozhye care au prezentat un fire-show cu torțe și bile.

 

Ziua 2 de concurs.

Dimineața era frumoasă, cu soare. Dupa micul dejun au început competiţiile la orienteering, tir, curse cu pluta pe pragurile de pe South River Bug.

 

Invitatul special de la Studiourile de jocuri originale de la Kiev Ivan Lysovenko a prezentat jocuri noi: Dzhakolo, Elastik, Kulbuto, Karum, care pot fi incluse pentru concursuri.

 

După amiază s-a desfăşurat cel mai interesant tip de concursuri – un thriatlon de turism, care includea: simularea bandajării piciorului, instalarea cortului, prinderea peştelui, curățirea cartofilor și aprinderea focului. Participantii au concurat cu mare entuziasm. Au urmat competiţiile  de darts şi continuarea concursului de curse cu pluta pe praguri.

 

Ziua 3 de concurs.

Cursele au început după micul dejun. Participanţii au fost iniţiaţi într-un joc captivant - Quest. Acesta includea cross, probleme de logică, dezlegarea de puzzle-uri ş.a. Au continuat competiţiile în zonele - darts, Novus, dzhakolo și exerciţii cu elastic. În curse puteau concura nu doar participanții, ci și voluntari. Pe toată perioada competiţiilor au fost prezente brigăzi din cadrul situațiilor de urgență și ambulanță.

În ultima zi de concurs, în cadrul cinei festive au fost premiaţi învingătorii au fost acordate diplome, cupe și cadouri de preţ.

 

Pe parcursul a trei zile, participanții au avut şi timp pentru comunicare,  au participat activ la toate tipurile de concursuri, au făcut schimb de impresii. Chiar și cei care nu s-au înscris la competiţiile sportive, cu o mare plăcere au participat la tot felul de concursuri.

 

Participanții au mulţumit organizatorilor, precum şi sponsorilor - Yuri Vasilievici Matvienko, Bushylomu Dmitry Ivanovich, Dmitri Petrovici Malyshevskiy, Tsuriky Alexei Vasilievich, Elena Maximova, Klochkova Vitali Alexandrovici, Gian Harun Reshytu, Skrypnichenku Gorbaciov; multumiri speciale Episcopului Alexis, lui Igor Bogucki care, începând din 2006, sprijină FOKi "Prometeu". Datorită lui, visele multor persoane cu dizabilități au devenit realitate.