20 de persoane cu dizabilități locomotorii au primit ieri dispozitive de deplasare. Acestea sunt adaptate la necesitățile individuale ale fiecărui beneficiar.

Cărucioarele au ajuns la cei 20 de beneficiari în cadrul unui proiect comun realizat de Asociația Obștească „Societatea Invalizilor din Republica Moldova”, organizația de binefacere “LDS Charities.Inc”, SUA cu sprijinul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS).

„Ne-am convins de fiecare dată, că parteneriatul dintre stat și organizațiile neguvernamentale este unul eficient, iar colaborarea în cadrul acestui proiect este un exemplu bun în acest sens. Doar prin implicare și conlucrare vom putea asigura bunăstarea și integrarea socială a persoanelor cu dizabilități. Ne propunem să acordăm tuturor persoanelor cu dizabilități locomotorii mijloace ajutătoare de deplasare” a menționat secretara de stat Viorica Dumbrăveanu.

În același timp, potrivit MSMPS în perioada 19-21 iunie, 22 de tehnicieni și terapeuți, din cadrul Direcțiilor de Asistență Socială municipale și raionale și președinții Asociațiilor pentru persoanele cu dizabilități teritoriale au fost instruiți de către patru medici din SUA și Germania, în procesul de evaluare, ansamblare și ajustare a cărucioarelor fotoliu pentru fiecare solicitant individual și au primit certificate internaționale, ce le vor permite să evalueze și repartizeze cărucioarele fotoliu.

Reprezentantul donatorilor, Vogelsberg Clif a declarat că este recunoscător pentru colaborarea pe parcursul a 14 ani cu autoritățile din Republica Moldova în acordarea sprijinului persoanelor cu dizabilități. Iar începând cu acest an, cărucioarele sunt de trei tipuri: pentru oamenii cu maladii grave, pentru cei care au un mod de viață activ și pentru oamenii din zonele rurale, astfel încât în dependență de locul de trai și modul de viață persoanele vor dispune de dispozitivul corespunzător.

De la începutul anului, circa 100 de cărucioare au fost repartizate persoanelor cu dizabilități, iar până la sfâșitul anului vor beneficia de cărucioare încă 615 persoane, menționează reprezentanții MSMPS.

Conform datelor Centrului Republican Experimental, Protezare Ortopedie și Reabilitare, circa 1200 de persoane cu dizabilități ale aparatului locomotor sunt la evidență pentru a fi asigurați cu cărucioare fotolii.